İris Çiçeğinin Kokusu ve Kurumsal Kokulandırma

İris Çiçeğinin Kokusu ve Kurumsal Kokulandırma

Bazen bir bitkiden gelir kokusu, bazen bulunduğumuz bir ortamdan, bazen bir parfüm kokusu olur,  bazen de bir bebeğe koyulan nadide bir isim olur “İris”. Mis gibi kokusuyla bizleri büyüler, başka diyarlara götürür, zamanla, mekanla, kişiyle anlam bulur İris…

Iris çiçeği, Latince ‘’Iridaceae’’ olarak geçer.  Bu çiçek her türlü ortamda yetiştirilebilen bir bitki çeşididir. Çöllerde, bataklıklarda ve sulak alanlarda dahi kolay bir şekilde çiçeklerini açmakta ve güzelliğiyle büyülemektedir. Türkçe’de ‘’Süsen’’, Grekçe’de ‘’Gökkuşağı’’ anlamlarına gelen Iris Çiçeği, binlerce alt bitki türüne sahiptir.  Irideacea Caucasias Turcica, Iridacea Pseduacorus, Iridacea Spuria gibi birçok önemli türüne Türkiye coğrafyasında rastlayabilmek mümkündür. Her çeşidinin birden fazla alt çeşidi de bulunmaktadır.

İris Çiçeğinin İsmi Nereden Gelmektedir?

Yunan mitolojisinde, Tanrıların mesajını dünyaya iletmek ve kadınların ruhlarını diğer dünyaya götürmek için görevlendirilen Yunan elçisi, çiçeğin isim sahibidir. Hikâyeye göre, Zeus ve Hera’nın haberlerini dünyaya ulaştırmayı görevlenen Yunan elçisi, gökkuşağından geçerek haberleri ulaştırmaktadır. Bu nedenle de Yunanca ismi ‘’Gökkuşağı’’ anlamına gelmektedir. Bu çiçeğin diğer dünya, ölüm, dinler ve kutsallık ile bağdaştırılmasının en önemli sebepleri de bu mitolojik öyküdür.

Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

Yaprak dökmediği ve her ortamda kolayca yetişebildiği için kullanım alanı oldukça fazla olan bir bitki çeşididir.  İris çiçeği tarih boyunca, evleri mis gibi kokması için, sanat alanında, dini törenlerde, kraliyet törenlerinde ve bir sembol olarak kullanılmıştır.

Iris çiçeği, güzelliği ve duruluğu ile göze hitap eden bir bitkidir. Bu bitki türü genellikle sanat alanında şiir sayfalarında kullanılmış; ressamlara ilham vermiştir. Ünlü ressam Vincent Van Gogh’un her portre ve resminde irislere rastlanmaktadır.

Iris bitkisi aynı zamanda devletlere de ilham veren bir bitki çeşidi olmuştur. Fransız kraliyetinin ilk sembolü olarak yer almış, Fransa’da ‘’Fleur-de-lis’’ ismi ile anılmıştır. 12. Yüzyıldan itibaren Fransa sembollerinde yer almış ve devleti temsil etmiştir. Ölümsüzlüğü temsil eden bu bitkinin devlet organlarında kullanılması oldukça önemli bir detaydır.

Yunan mitolojisinden yola çıkarak ölümsüzlük arasındaki ilişkiyi kuran insanlar, kısa bir süre içerisinde mezarlıklarda da kullanmaya başlamışlardır. Yaşam, ölümsüzlük ve diğer dünya ile bağlantılı önemli bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır.

İris Çiçeğinin Kullanımı

Eski dönemlerde çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılmış bir bitki çeşididir. Hekimler tarafından uykusuzluk, vücutta bulunan lekeler ve mide rahatsızlıkları için İris çiçeği önerilmiştir.

Kurumsal Kokulandırma Çalışmaları

Iris çiçeği, kurumsal kokulandırma çalışmalarında da tercih edilmektedir. Bulunulan ortamda yüksek verimin elde edilmesi, stres seviyesinin azalması ve konsantrasyon oranının artırılması için oldukça önemlidir. Kurumsal kokulandırma çalışmalarında kullanılan ortamda kalite hissi yaratmak, tazelik ve ferahlık sağlamak için kullanılmaktadır.

Scentfume Kurumsal Kokulandırma, kurumsal kokulandırma çalışmalarında kullanılan imza kokuları içerisinde iris çiçeğinin kokusu diğer kokular ile harmanlanarak kullanılmaktadır.  Markaya özel imza kokular yaratılmakta ve kurumsal kokulandırma çalışmaları yapılmaktadır.