Bir mağazanın ortam ve koşullarını, mağazada satışı yapılan ürünler, mağaza konsepti, mağaza atmosferi, mağazada kullanılan müzik, ışık ve mağazada uygulanan kurumsal kokulandırma çalışmaları doğrudan etkilemektedir. Ortamda bulunan müzik, mağazanın ayarladığı ışık ve özellikle de mağaza kokulandırması tüketicinin mağaza ile ilgili düşüncelerinde en önemli ögelerdir. Mağazada yapılan küçük dokunuşlar, örneğin mağazaya uygun koku seçimi ve mağazanın konsepti ile bütünleşen kurumsal kokusu tüketicilerin mağaza ile ilgili düşüncelerini zihinlerinde daha belirgin hale getirir.
Mağaza içerisinde uygulanan kurumsal kokulandırma çalışmaları, nanodifüzyon teknolojisine sahip kokulandırma sistemleri ile uygulanmaktadır!
‘’Odor Priming’’ bir kokunun bilinçsizce zihnimizde otomatik bir bilgi sürecini başlatma durumudur. Bu durum, daha önceden kokladığımız bir kokunun beynimizdeki bazı kavramları aktive ederek tepki vermesine neden olur. Örneğin Narenciye, lavanta kokuları genellikle temizlik ürünlerinde kullanıldığından mağaza içerisinde bu kokulandırılmalarının kullanılması müşterilerde mağaza adına genel bir temizlik hissi uyandırır. Veya limon, mandalina gibi kokular tüketicide mağazanın düzenli ve tertipli olduğu izlenimini yaratabilir.
Douce, Janssens, Swinnen ve Cleempoel’in toplamda 198 katılımcıyla yapmış olduğu araştırmada mağazaya uyumlu marka kokuların tüketiciler üzerindeki değerlendirmeleri incelenmiştir. Mağazada bulunan tüketicilerin duygusal durumlarını inceleyebilmek adına ‘’Stimuluse Organisme Responsible’’ teorisini tercih eden bu araştırmacılar, bu teoriye göre hoş kokularla donatılmış mağaza ortamını (S), ortamın müşteriler üzerindeki etkisini (O), müşterilerin bu ortama tepkisini (R) ele almışlardır. Müşteriler marka kokulu ve kokusuz iki farklı olduğu ortamda bulunmuş ve duygu durumlarını paylaşmışlardır. Bitkisel, taze, odunsu ve oryantal kokular koklattırılan katılımcılara bir soru sorulmuştur: ‘’Odada özel bir şey fark ettiniz mi?’’ araştırma sonucunda mağaza içerisinde kullanılan ortam kokulandırmasının ve marka kokusunun tüketiciler üzerinde olumlu etkiler yarattığı gözlemlenmiş ve mağaza kokulandırmasının bireyleri daha fazla tüketimi yönlendirdiği tespit edilmiştir.
Ortamda Kullanılan Koku Oldukça Önemlidir!
Diğer bir araştırma, mağaza fotoğrafları üzerinden gerçekleştirilmiştir. 100 erkek ve 98 kadın katılımcıya Belçika’da bulunan bir mağazanın üç fotoğrafı gösterilmiştir. Katılımcılar kurumsal kokulandırma çalışması uygulanmış ve kurumsal koku çalışması uygulanmamış odalarda fotoğrafları incelemişler ve mağazanın onlarda uyandırdığı hisleri yazmışlardır. Limon ve mandalina kokusunun denendiği bu testte tüketiciler mağazanın oldukça düzenli olduğunu ve her iki kokunun da mağazayla uyumlu olduğunu belirtmişlerdir. Bu araştırmada gözlemlenen diğer bir husus da ortamda kullanılan kokunun önemidir. Ortamla alakası olmayan dağınık bir mağazada bulunan mağaza kokusu tüketiciler üzerinde olumsuz etkiler bırakabilir. Aynı zamanda karışık ve sade kokuları da bireyler üzerinde bazı etkileri bırakabilir. Araştırma sonucuna göre basit kokuların satışları artırdığı gözlemlenirken karmaşık kokuların satışlar üzerinde hiçbir etki yaratmadığı gözlemlenmiştir. Aynı şekilde, siyah kiraz kokusu tüketim alışkanlıklarında artışlar yaşatırken limon ve mandalina kokuları mağazaların temiz ve düzenli olduğu izlenimini yaratmıştır.
Markanın içinde bulunduğu sektör, konsepti, marka imajı, hedef kitlesi ile bütünleşen en az logoları kadar akılda kalıcı olan profesyonel olarak uygulanmış kurumsal kokulandırma çalışmaları ile mağazalar marka imajlarını yukarıya taşıyabilir ve akılda kalıcı izler bırakabilirsiniz.