1000 TL üzeri ücretsiz kargo
1000 TL üzeri ücretsiz kargo
1000 TL üzeri ücretsiz kargo
Parfüm ve Parfüm Notaları

Parfüm ve Parfüm Notaları

Parfüm kelimesi Mezopotamya ve Antik Mısır coğrafyasında ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda, uçup giden, şişelenmiş güzel koku ve uçucu esans anlamlarına gelmektedir. Tütsüleme ve damıtma yöntemi ile çeşitli alanlarda kullanılan parfüm, 17. Yüzyılda hijyen ve vücut kokularını gidermek amacıyla, 18. Yüzyılda kolonya ile eş değer olarak, 19. Yüzyılda ise parfümde bulunan ‘’notalara’’ önem verilerek daha yoğun bir şekilde kullanmıştır.

Parfüm çeşitli coğrafyalardan beslenen bir yapıdadır. Mezopotamya’da daha çok odunsu ve reçine kokuları tercih edilirken Arap coğrafyasında misk, amber ve gül kokuları kullanılmıştır. İlk modern parfümeri, Sanayi Devrimi’nden sonra başlamış; portakal, bergamot ve limondan oluşan karışımlar ile yapılmıştır. Günümüzde parfümler daha uzun uğraşlar sonucu yapılmakta, müşterilerin notalara olan duyarlılığına daha çok önem verilerek hazırlanmaktadır.

Parfümde Nota Nedir

Parfümde nota denildiğinde kastedilen şey koku kademeleridir. Bir parfümü sıktığınızda ilk hissettiğiniz koku ile zamanla üzerinize yerleşen koku arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıklar da parfümünüzde bulunan notalardan kaynaklıdır. Klasik parfüm kompozisyonunda 3 nota mevcuttur. Üst, orta ve alt nota olarak adlandırılmaktadır.

Parfüm Notaları

Üst nota, esansı kokladığınızda en çarpıcı şekilde hissettiğiniz kısımdır. Diğer notalara kıyasla uçuculuğu daha fazla küçük moleküllü kimyasallardan ve doğal maddelerden oluşmaktadır. Örneğin, hafif meyveli, zencefil ve turunçgil esansları üst nota içerisinde kullanılmaktadır.

Orta Nota, esansın en karakteristik noktasıdır. Üst notalar iyice uçtuktan sonra orta notalarda bulunan esanslar belirginleşmeye başlamaktadır. Orta notalar, bir esansın yaklaşık %30’luk bir bölümünü oluşturmaktadır. Gül, lavanta, yasemin ve baharatlı doğal bitkiler orta notalarda sıklıkla kullanılmaktadır.

Dip Nota, esansın son aşamasıdır. Esansın kalıcılığını ve derin olmasını belirleyen kısım da bu kısımdır. Bu kısımda uçuculuk daha az ve koku uzun süreli hissedilmektedir. Dip notalarda genellikle, misk, vanilya ve amber kokuları tercih edilmektedir.

Kısaca, bir parfüm tercih edilirken öncelikli olarak kalıcılığa mı yoksa yoğunluğuna mı önem veriyorsunuz bunu belirlemeniz gerekmektedir. Kendinize uygun bir parfüm edinmeniz, duygusal durumunuzu olumlu anlamda etkilerken, ferahlık, temizlik ve sakinlik hislerini uyandıracaktır. Kendinize uygun bir parfüm seçerken de notalar en önemli yardımcınız olacaktır.