Yasemin, Hindistan’a özgü, çoğunlukla Avrupa’da yetiştirilen bir bitkidir. Kökeni Himalayar’a dayanan nadide bitki, zeytingiller ailesinin alt dallarında bulunmaktadır. Koku olarak 3 farklı türü mevcuttur: Jasminum Officinale, Jasminum Grandiflorum ve Jasminum Sambac. Yaseminin ana özelliği parlaklığıdır. Bundan dolayı bazı kişiler Yasemin’i “taç yapraklarına Güneş’in vurduğu çiçek” veya “ilk evrensel şeffaf çiçek” olarak tanımlamaktadır.
Yasemin, çok az miktarda uçucu yağa sahip olduğu için buharda ve sıcakta damıtmaya karşı oldukça hassastır. Bu nedenle, ‘’Yasemin Özü’’ adlı bir yağ bulunmamaktadır. Günümüzde elde edilen yasemin özleri, uzun uğraşlar ve işlemler sonunda elde edilmektedir. İşlem sonunda elde edilen kokuya ‘’Saf Yasemin’’ denilmektedir. 1 litre ‘’Saf Yasemin’’ elde edebilmek için yaklaşık 8000 çiçek dikkatli bir şekilde toplanmaktadır. Çiçek özünün elde edilmesi çiçeklerin narinliğine ve ulaşılabilmesine bağlı olduğundan, zor ulaşılan ve narin olan çiçeklerin parfümleri daha pahalı olmaktadır.
Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır
Yasemin, her kültür için farklı bir anlam taşımaktadır. Tayland kültüründe, annenin çocuğuna olan sonsuz bağlılığını temsil etmektedir. Birçok kültürde düğünlerde, dini törenlerde, bayramlarda ve önemli günlerde kullanılmaktadır. Yaseminin ilk kullanım alanı çaydır. Huzur verici, sakinleştirici etkisinin yanı sıra egzotik kokusu için de tercih edilmektedir. Diğer bir kullanım alanı ise dini mezheplerdir. Müslüman ve Hindu dini kültürüne göre vücudun iyi hissetmesi ve rahatlaması için yasemin özleri kullanılmaktadır.
Son yıllarda Yaseminin sıklıkla kullanıldığı alan kokudur. Aromaterapi ve koku esanslarında sıklıkla tercih edilmektedir. Kokulu mumlarda, difüzör esanslarında, vücut losyonlarında, bakım ve temizlik ürünlerinde sıklıkla kullanılmaktadır.
Yasemin Özleri ve Faydaları
Aromaterapi yöntemlerinde kullanılan en önemli bitkilerden biri de yasemindir. Yasemin kokusunun stres, depresyon ve yorgunluğa iyi geldiği bilinmektedir. Egzotik kokusu sayesinde kişilerde rahatlama ve huzur hislerini uyandırmaktadır. Aynı zamanda uyku problemleri için de tercih edilen bir kokudur. Bunun yanı sıra, kandaki oksijen sayısını artırması nedeni ile enerjinizi de yükseltmektedir.